Tuesday, August 17, 2010

Juadah Tradisi @ Ramadhan - Bubur Lambuk




BUBUR LAMBUK (AYAM)

Bahan-Bahan:

  • 100 gm beras
  • Sehelai daun pandan
  • 2 batang serai
  • 4 sm halia
  • 4 sm kulit kayu manis
  • 300 gm ayam (diricik halus)
  • 2 helai daun bawang
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 200 gm minyak sapi
  • 1 ½ liter air

  • 2 gm buah pelaga

  • 5 gm bawang goring
  • 2 cawan santan
  • daun ketumbar (hiasan)


  • Bahan dihiris:

4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih


Cara:

1. Panaskan minyak, masukkan daun pandan, bawang putih, bawang merah, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.

2. Tumis hingga naik aromanya dan berbau wangi.

3. Masukkan air dan beras.

4. Bila nasi sudah kembang, masukkan garam, santan, ayam yang telah diricik dan masak hingga mendidih dan bolehlah dihidangkan.

5. Hidangkan bersama daun ketumbar, bawang goreng dan hirisan daun bawang.


2 comments: